Kikívánkozott belőlem

Kikívánkozott belőlem

Nézz fel!

2022. január 13. - Kikívánkozott belőlem

Reggel beszélgettem egy barátnőmmel, s... kikívánkozik belőlem, hogy hiába olvastam itt és itt és itt is a filmről, a filmnek szerintem vannak olyan oldalai, amiről sehol nem hallottam, de fontosnak találom - álljon itt kettő.

Azért mert nem értjük, attól még az Amerikai Egyesült Államok elnöke nem gonosz

A filmben se az. Mint a legtöbb esetben, a politikusok és a tudósok azért nem értik meg egymást, mert más nyelvet beszélnek. Szegény tudós azt hiszi, hogyha azt mondja, itt a világvége, a politikus megijed. Á, dehogy, inkább felsorolja, hogy a hivatali idejében már hány világvégét kellett megoldania. Ja, hogy azok nem ilyen világvégék voltak? De azokat is tudósok és szakértők mondták, szegény politikusnak nem az a szakterülete, honnan tudja, hogy ugyanaz a szó, ugyanúgy szakértőktől itt most mást jelent? 

A tudósok és a politikusok más szabályokkal operáló mikrovilágban élnek, így máshogy kommunikálnak - ahhoz, hogy a két világ egymást segítve tudjon továbbhaladni, fontos belátni, hogy a gond a kommunikációval, s nem a két oldal emberségével, hozzáállásával van. Ha ez megvan, akkor már csak meg kell próbálni, akár tolmács segítségével, megérteni egymást. De ezt már itt kifejtettem, így most nem ragozom tovább, ráadásul a filmnek ezt az oldalát, ha nem is ilyen hozzáállással, de már mások is érintették.

Mindenesetre: könnyű minden bajnak az okát az emberi gonoszságban keresni, de az ember pont hogy nem gonosz alapvetően, mi, az emberiség, pont hogy egy rendkívül együttműködő és segítőkész faj vagyunk, s így tévútra vezet, s elvonja a rendszerszintű gondokról, és azok megoldási lehetőségéről a figyelmet. 



A cég és az állam különbsége

Amiről azonban sehol nem olvastam, az a filmben is megjelenő különbség a cégek és az állam működése között, amit egyre gyakrabban mi is összemosunk, sőt, az államtól céges hatékonyságot követelünk. 

Cégek

Ugyanis, a cégeknek a verseny miatt a hatékonyságra kell törekedniük. Sajnos nagyon kevesen vannak köztük, akik olyan unikális terméket tudnak előállítani, akkora a bizalom a cégvezetéssel szemben, annyira a hosszútávú fennmaradás lenne a cél, hogy megengedhetik maguknak azt a luxust, amit a Herendi porcelánmanufaktúra tett, hogy a robusztus működést helyezik előtérbe. (egyébként hihetetlen, amit szervezeti szinten csináltak, s a válságot is nagyon jól kezelték, érdemes tőlük tanulni)

A cégek esetén a működés nagy vonalakban így néz ki: van egy ötlet, elindul egy cég, s a hasonlók versenyéből az a bizonyos cég kerül ki győztesen. Azt tudjuk, hogy ez nagyrészt szerencse (mármint: a sokból lesz egy-két szerencsés), viszont azt is, hogy az ember szereti a szerencséjét saját magának, saját tehetségének betudni (hiszen pont ő lett a sikeres). A cégnek hatékonyan kell működnie, hogy az árversenyben győzzön, ami azonban gyakran a robusztusság rovására megy. A peches cégeket nem látjuk, hiszen ők általában pár év után már nem részei a piacnak.

Állam

Más a helyzet egy államnál. Egy államnak rendkívül robusztusnak és reziliensnek kell lennie, nem tűnhet el csak úgy, ha hibázik, ezért egy állami apparátusban sokkal több a puffer, a biztonsági tartalék, ami az optimális működéshez képest hatékonyságcsökkenést eredményez. 

Film

A filmben is lehetett látni ezt a különbséget: az állam, bár még volt ideje felküldeni egy másik missziót is, az eredeti misszióban is úgy számolt, hogy lesznek meghibásodások, de ennek ellenére elérik a célt, míg a cég inkább a hatékonyságot helyezte előtérbe, bár nem működés esetén nem volt idő rendben megoldani a problémát. Az államban mindent többször is ellenőriztek, végiggondolták, vitatkoztak, míg a cégnél csak azokat az embereket tartották meg (s próbálták a maguk módján a legjobb embereket megszerezni a cél érdekében), akik teljes erőbedobással dolgoztak a közös célért, ami logikus döntés, hiszen nem elég a jó ötlet, a cégnek kell a leggyorsabbnak is lennie.

A film rendkívül jól mutatja a cégek és az állam közötti működési különbséget, hogy miért nem szabad az állam és a cégek működésének hatékonyságát összehasonlítani, a működési módjukat összekeverni, hiszen más közegben mozognak, más a következmény, ha egy cég vagy egy állam sikeres illetve tönkremegy.


Összefoglaló

Számomra ez a film két dolgot mutatott meg. Az emberek jobbak mint hittük, a politikusok és a tudósok is – s ha elsőre nem is tűnik egyszerűnek az együttműködés, lehetséges. Azonban ha elfelejtjük, hogy a cégek és az államok máshogy működnek, más típusú problémára kínálnak megoldást, akkor olyan rendszerszintű gabalyodást okozhatunk, amiből nem biztos, hogy kitalálunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kikivankozottbelolem.blog.hu/api/trackback/id/tr9416811950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Camelotr 2022.01.15. 20:10:51

Azért én nem egészen ide helyezném a hangsúlyt. A probléma amit a film kihozott épp az, hogy egyes cégek a pártok, politikusok támogatásán keresztül akkora befolyásra tesznek szert a politika felett, ami már rendszer szintű problémákat okozhat. Itt most nem arról van szó, hogy egy-egy tendert meg tudnak szerezni, vagy épp előre tudnak bizonyos döntéseket és azok gazdasági hatásait ki tudják aknázni, hanem hogy háborúkat indíthatnak, országokat dönthetnek be... vagy épp elhozhatják a világ végét. És ez minden csak épp nem jó... mármint nekem állampolgárnak. A politikus szuverenitása ezen a szinten igenis olyasvalami, amihez a végsőkig ragaszkodnunk kell.

Kikívánkozott belőlem 2022.01.20. 19:18:21

@Camelotr: Köszönöm a megjegyzést. S igen, egyetértek, ezt is megmutatja a film.
süti beállítások módosítása