Kikívánkozott belőlem

Kikívánkozott belőlem

A világ a koronavírus után... olyan lesz, amilyenné alakítjuk

2020. május 04. - Kikívánkozott belőlem

Nagyon feldühített az Indexen megjelent cikk Houellebecq francia író gondolataival, ami a kb 150. cikk arról, hogy valaki megmondja, hogy szerinte mi fog változni a világban a koronavírus hatására. S persze erről mindig lehet írni valamit, mert jó lenne tudni, s miután fogalmunk sincs, bármit lehet mondani, valakinek a jóslata pedig csak bejön, s híres lesz, így mindenki nyer az ügyön.

Tényleg mindenki nyer rajta? Nem feltétlenül, ugyanis ezek a cikkek azt sugallják, hogy mi tehetetlenek vagyunk, csak találgathatunk, hogy mi lesz, de tenni semmit sem tehetünk azért, hogy a jövő számunkra kedvezően alakuljon. Most, hogy a szokásosnál is jobban korlátoznak a szabadságunkban, még könnyebb belesüppedni a tanult tehetetlenség állapotába, pláne, ha cikkek tömkelege erősíti meg azt az érzetet, hogy mi semmit sem tehetünk.

Tehát nem azon kéne gondolkodni, hogy vajon mi lesz, hanem azon, hogy mi mit tehetünk azért, hogy a világ olyan irányba haladjon, ami számunkra tetszetős. Szerencsére ezekre is van példa helyi szinten, így van miből ihletődni, bár még többet segíthetnének olyan cikkek, amik részletesen leírják, hogy hogyan lehetne bekapcsolódni, esetleg hasonló kezdeményezéseket máshol létrehozni.

Magam körül ugyanis azt látom, hogy egyre többen szeretnének fenntartható életmódot folytatni, a közösségért tenni, de nem tudják hogyan lehetne, mit tehetnének, illetve eddig hiányzott a "löket": az, amitől az ember azt mondja, hogy most cselekedni fog. A koronavírus-járvány és az általa létrehozott változás a mindennapi életünkben lehet egy ilyen löket, de ahhoz, hogy ezt ki tudjuk használni, információra, segítségre van szükségünk – s nem arra, hogy folyamatosan a bizonytalan jövőről gondolkodjunk és mások többé-kevésbé magvas gondolatait olvashassuk.

Persze igaz, hogy egyéniben csak kicsit tudunk változtatni, de ha másokkal összefogunk, akkor talán a rendszerünket is, amiben élünk, olyanná tehetnénk, mint amilyenné szeretnénk. Nem vagyunk tehetetlenek, hiába tanították azt már gyerekkorunk óta, hogy alkalmazkodjunk a rendszerhez. Azon már elmélázott valaki, hogy: ki alakította ki a rendszert? Emberek, a közösség. Tehát mi, emberek, a közösség tagjai, befolyásolhatjuk, s olyanabbá alakíthatjuk a rendszerünket, amilyenebbé szeretnénk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kikivankozottbelolem.blog.hu/api/trackback/id/tr8315660380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása