Kikívánkozott belőlem

Kikívánkozott belőlem

Miért békésebb Hollandiában a politika?

2019. október 12. - Kikívánkozott belőlem

Beszélgettem ma egy holland ismerősömmel, aki elmondta, hogy mennyire örül, hogy nekik nem kétpártrendszerük van. Miért is? Gondoltam, hogy ez azért előnyös, mert a pártok nem alapozhatják a kampányukat a konkurencia  szidására, hiszen abból tíznél is több van, így kifizetődőbb a pozitív üzenet reklámozása a saját pártjukkal kapcsolatban. Mire azt válaszolta: nemcsak emiatt, hanem mivel soha nem tudhatja egyik párt sem, hogy kivel kell majd koalícióra lépnie, nem tarthat be senkinek sem annyira, hogy a másik ne akarjon vele a későbbiekben együttműködni.

Milyen jó lenne egy ilyen helyzet Magyarországon!

Akkor nem történhetne meg az, ami most, s itt nem a nagypolitikára gondolok, hanem a hétköznapi emberekre. Ugyanis a beszélgetések során gyakran elhangzik, hogy ma Magyarországon nem lehet nem az adott illető oldalán állni. S mindezt anélkül, hogy a beszélő észrevenné, mennyire bezárkózó, kiközösítő, a kommunikációt lezáró kijelentést tett.

Pedig egy ilyen mondat után esély sincs az illető gondolataival kapcsolatban bármilyen kétely megfogalmazására, arról nem is beszélve, hogyha valaki esetleg a másik oldalt támogatja, s a saját indokait megosztaná vele. Kommunikáció nuku, s kész a szakadék.

Holott abból tanulhatunk a legtöbbet, ha megértjük, hogy aki másként gondolkodik, miért teszi azt! Tapasztalatom szerint ilyenkor gyakran kiderül, hogy a másiknak nagyon hasonló az értékrendszere, csak mást élt át, s így másra helyezi a hangsúlyt. Az is lehet, hogy ő többet tud, s mikor én csak egy kis problémát láttam, azt akartam megoldani, közben nem láttam, amit ő, hogy a kis problémát úgy megoldva nagy bajban lennénk. Lásd DDT, azbeszt, fosszilis tüzelőanyagok, bioüzemanyag, stb. - mindegyikük kisebb problémát oldott meg, mint amekkorát okozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://kikivankozottbelolem.blog.hu/api/trackback/id/tr1315217080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

allesmogelijk 2019.10.14. 03:21:41

Nem beszélve arról, hogy amit gyakorolunk, abban fejlődünk - de ennek az ellentéte is igaz: amit nem, az elsorvad. Tehát ha a hollandoknak bőven van egymásra figyelniük és egymással kommunikálniuk, eszméket cserélniük stb., mennyivel különb gondolataik, megoldásaik, szociális készségeik stb. alakulnak (alakultak már) ki, mint az elmúlt évtizedek Mo-ában? Nem véletlen a mai kultúrálatlan magyar közélet és a mindennapi egymás mellett élés során érezhető minőségtelenség, az ifjúság vagy a közéleti szereplők fokozódó bunkósága, és még sorolhatnánk. Van ebből kiút? Elindul valami ezzel a választással?

midnight coder 2019.10.14. 07:37:37

Egyrészt azért, mert nyugat-európában vannak a szociálliberális feliratú szocik, meg a zöld feliratú szocik, meg a konzervatív feliratú szocik, ergo ebben a "többpártrendszerben" mindenképp a szocik nyernek, így annyira nem nagy gond a megegyezés. Másrészt a II világháború elõtt, illetve a hidegháború alatt felhalmozott tõke és technológiai fölény biztosítja azt a nagy jólétet, hogy az átlagpolgár beleszarhasson a politikába. Az már más kérdés, hogy ez a fölény napról napra kopik, és elõbb-utóbb arrafelé is fel kell ébredniük az embereknek.

Dilis Csávó 2019.10.14. 10:27:02

A holland politika stabilitását az alkotmányos berendezkedés is biztosítja. A tartományi szint sokkal nagyobb önállóságot élvez, mint a magyar regiók, pártok az alsóházba kerülhetnek be, de van egy külön felsőház is. Végül pedig nem bohóc az államfő, hanem egy művelt, felelősségteljes és humánus király.
Ezekből már egy is hatalmas változásokat eredményezne Magyarországon.

Kikívánkozott belőlem 2019.10.14. 18:48:15

@midnight coder: Az első mondattal nem értek egyet, mármint igaz az, hogy Hollandiában jobban differenciálódnak a pártok, de az nem, hogy mindig az egyik oldal nyerne, s nem kéne soha szövetséget kötnie olyan pártokkal, amikkel ma Magyarországon elképzelhetetlen lenne.

A második mondattal teljesen egyetértek, még annyit tennék hozzá, hogy, amennyire látom, az oktatás, az egész társadalmi hozzáállás olyan, hogy díjazzák, ha az ember nem üti az orrát olyan dologba, ami nem konkrétan az ő dolga. Hogy ez jó-e, megoszlanak a vélemények, én mindig azt támogatom, ha az ember érdeklődő s gondolkozik, s az ötleteit megosztja.
süti beállítások módosítása