Kikívánkozott belőlem

Kikívánkozott belőlem

Bocsi, sietni kell, felvághatom a hasad?

2020. január 24. - Kikívánkozott belőlem

Elsőként pár adat: Magyarországon 2018-ben a szülések 40%-a császármetszéssel zajlott, míg az anyák max. 10%-a szeretett volna császármetszéssel szülni. Azonban ne felejtsük el, hogy a császármetszés hasznos, akár életmentő* beavatkozás is lehet, ez azonban az esetek kevesebb, mint 10%-át magyarázza. Ez azt jelenti, hogy alsó hangon ötből egy terhes nő akarata ellenére, orvosi szempontból indokolatlanul esik át egy nagyobb műtéten, azaz: évente több mint 15 000 nőt műtenek meg feleslegesen, az akarata ellenére. 

Azon kívül, hogy a császármetszés az adófizetők pénzébe is kerül (kb 100 000 ft extrát fizet az állam egy császármetszésért), arról se feledkezzünk meg, hogy valaki az élete következő 30-70 évét egy, a testén az akarata ellenére ejtett nagy sebbel fogja leélni. Természetesen jöhet az ellenérv, hogy mindig van beleegyező-nyilatkozat, de aki hallott már pár szülés-történetet, az tudja jól, mennyire kiszolgáltatottak ilyenkor a nők, így ezt nem tudom elfogadni ellenérvnek.

Ennél sokkal elfogadhatóbb lenne, ha fogorvosnál egy az öthöz lenne az esélye, hogy az akaratom ellenére kihúznák egy egyébként egészséges, esetleg tömendő fogamat. Pedig már ennek a gondolatára is kiráz a hideg!

Szerencsére a fogorvosnál ettől nem kell félnem, de vajon a szülésnél miért operálnak embereket akaratuk ellenére, egészségügyi indok nélkül? Orvosok és anyukák véleménye alapján összeállítottam a lehetséges okokról egy tömör listát:

Szabályozási okok:

  1. jogi: kevesebb kártérítési ügy van az elvégzett császármetszésekből, mint a nem elvégzettekből
  2. helyhiány a kórházakban
  3. időhiány: mivel a hálapénz-rendszer miatt egy orvos-egy páciens, ha a szülés munkaidőn kívül van vagy elhúzódik, az orvos pihenőideje bánhatja (az orvosok is emberek, akiknek szükségük van pihenésre, s mindenkinek jobb egy kipihent orvos)
  4. császármetszés után többet fizet az OEP a kórházaknak

Kulturális okok:

  • hálapénz: császármetszésekért általában több
  • patriarchális társadalmi berendezkedés (a nők nem állnak ki/nem tudnak kiállni megfelelően a jogaikért)
  • kockázatkerülés: a császármetszés tervezhető, míg minden hüvelyi szülés egyedi

Tudásbeli okok:

  1. kevés szülész vállalja a farfekvéses szülések spontán levezetését, illetve a harántfekvéses babák megfordítását – ez inkább a szülésznők és a bábák tudásköre, akik azonban a kórházi hierarchiában gyakran lejjebb vannak (ez kulturális gond is)
  2. az orvosok leginkább azt tanulják, hogyan avatkozzanak be, hogyan mentsenek meg veszélyes helyzeteket, (innen is köszönet nekik az odaadó, s gyakran életmentő munkájukért) így ebből a szemszögből néznek a szülésre
  3. bizalom a technikai fejlődésben: annak a hite, hogy jobb az orvosi beavatkozás, mint a természetes út (ez kulturális is)

Mivel egy adott közösség kultúráját hosszú idő megváltoztatni, így most erre nem térek ki, mert jobban örülnék egy gyorsabb változásnak, illetve ha a szabályozási gondok megoldódnak, akkor a környezetnek sem lesz akkora befolyása. Addig is, köszönet az 1001 orvos a hálapénz nélkül és a Másállapotot a szülészetben csoportnak a munkájukért, s hogy reményt adnak, hogy a jelenlegi rendszer hamarosan megváltozik.

A tudásbeli okokkal kapcsolatban már érezni az új szeleket, annak ellenére, hogy az orvosokat, szülésznőket, bábákat, egészségügyi dolgozókat sokan bántják, s ha bántanak, védekezünk és bezárkózunk, így nehezebb elismerni, hogy valamit nem tudunk, s nyitottnak lenni az új tudásra – ezért megemelem a kalapomat azok előtt, akik mindennek ellenére elég erősek és tanulnak.

Amin gyorsan és könnyen lehetne változtatni, azok a szabályozásbeli gondok, s ezáltal az orvosok munkájának a körülményei. Hiszen a jelenlegi szabályozás nem hagyja, hogy az orvosok a legjobb tudásuk szerint járjanak el, mivel olyan dolgokra is figyelniük kell (jogi dolgok, kórházi helyhiány, a kórház bevétele) ami nem kéne, hogy az ő gondjuk legyen. A szabályozás megváltoztatásával megspórolt évi 1,5 milliárd forintot például szülészetenként 5 extra kórházi ágyra lehetne költeni, ezzel csökkentve, megszüntetve a helyhiányt, s még maradna is valamennyi a zsebben. Ebben a megoldásban bízom leginkább, hiszen pszichológiából is tudjuk, hogy az ember döntéseit a körülményei (pl. sietni kell) erőteljesen befolyásolják.

Végül álljon itt két jó és egy rossz ötlet a nagyvilágból:

  • Franciaországban és Svédországban a szülés szülésznők által vezetett, a kórházhoz kapcsolódó részlegben történik, orvost akkor hívnak, ha baj van, vagy ha fájdalomcsillapítót kell beadni
  • Azt az anyagi befolyásolást azonban nem ajánlom, ami Angliában van, ott ugyanis pénzügyileg annyira császármetszés-ellenesek, hogy gyakran a szülő nő nem is választhatja
  • Hollandiában a szülésznők csapatban dolgoznak, az ember a terhessége során találkozik az összes szülésznővel, akiknél esetleg szülhet, s akik közül valaki mindig rendelkezésre áll – ezzel esélyt adva a bizalom kialakulására, s csökkentve a szülésznői szakma előreláthatatlanságát, az esetleges túlórákat, a kialvatlanságot

Még sok mindenen lehetne javítani az egészségügyben, de már egy kis szervezésbeli változtatással – a császármetszésért csak annyival fizessen többet az állam, mint amennyivel az ténylegesen többe kerül, a spórolt pénzből pedig több ágy létrehozása a szülészeteken illetve a megfelelőbb jogi körülmények – sok pénzt, időt és szenvedést meg lehetne spórolni.

 

* pl. az én életemet is megmentették vele, köszönöm az orvosoknak és az orvostudománynak innen is

A bejegyzés trackback címe:

https://kikivankozottbelolem.blog.hu/api/trackback/id/tr715425420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagolyleső 2020.01.25. 16:00:21

Kedves poszter!

Annak ellenére, hogy az orvosok megmentették az életed (és feltételezem a gyermeked életét is) jössz egy ilyen címmel "Bocsi, sietni kell, felvághatom a hasad?". Ezzel azt sugallva, hogy az orvosok úri jókedvükben császározgatnak.
Persze annak sem tudtál utánaguglizni, hogy a dúlák általi "műfogások" milyen százalékban okoznak életveszélyt, ami után életmentő orvosi beavatkozásra van szükség. Persze ha ezek után sérül a magzat, az orvost hibáztatod, nem pedig magadat, amiért kuruzslókra bíztad a gyermeked életét.

Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Kikívánkozott belőlem 2020.01.25. 16:36:27

@bagolyleső: köszönöm a kommentet, megpróbálok minden felvetésre válaszolni.

Ez ugyan magánügy, de az anyukám és a gyerekei életét mentették meg, mivel anyukámnak gyermekkori betegsége miatt nem fejlődött ki rendesen a csontozata. Ezért nálunk ez nem is volt kérdés, vagy császármetszés, vagy halál.

Szerintem a cím nem sugall semmit arról, hogy milyen az orvosok hozzáállása, azaz mi játszódik le ilyenkor bennük. (sőt, nekem a sietségről biztos nem az úri jókedv jut eszembe) Viszont az elég egyértelmű, hogy a sietségnek igenis köze van a császármetszések magas arányához, itt egy napokban megjelent cikk: index.hu/velemeny/2020/01/21/a_hala_halala/ amiben szintén leírják. A sietséget pedig a rendszer, szervezés hibái (is) okozzák, ami elkerülhető lenne, s még extra pénzbe sem kerülne.

@bagolyleső: "Persze annak sem tudtál utánaguglizni, hogy a dúlák általi "műfogások" milyen százalékban okoznak életveszélyt, ami után életmentő orvosi beavatkozásra van szükség." Hú, van erről megbízható statisztika? Ha igen, hol? A linkeket előre is köszönöm! S gondolom az idézett szövegben dúla helyett bábát, szülésznőt kell érteni, egyfelől én is ezt írtam, másfelől a dúla inkább segítő személy, azaz ez olyan lefordítva, mintha valaki azt írná, hogy 'a nővérek által végzett császármetszések milyen százalékban okoznak...' Ezért úgy veszem, hogy a dúla helyett szülésznő, bába állt a kommentben.

Sajnálom, hogy a kommentben megint előfordult egészségügyileg képzett, tanult emberek lekuruzslózása, hiszen a szülésznők, bábák, orvosok mind felsőfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező emberek. Igen, sajnos az orvostudomány még nem tart ott, hogy bármilyen helyzetet rögtön megért és azonnal gond nélkül megold, de attól még minek bántani azokat, akik éveket tanultak, képesítést szereztek, hogy segíthessenek?

tailorer 2020.01.25. 17:09:26

amikor szülni kell bezzeg és a helyzet úgy hozza inkább ezer császármetszés mint egy oxigén hiányos újszülött. és gondolom a szülő nő is így gondolja hogy ne az övé legyen az az egy … egy életre

Kikívánkozott belőlem 2020.01.25. 17:24:22

@tailorer: hm, lehet, hogy bele kellett volna írnom, hogy Svédországban, Finnországban, Észtországban, Izlandon és Hollandiában mind 20% alatt volt a császármetszések száma 2015-ben, míg nem látom, hogy több gond lenne a megszületett gyermekekkel, így ez nem magyarázat. Link: www.europeristat.com/images/EPHR2015_web_hyperlinked_Euro-Peristat.pdf

tailorer 2020.01.25. 17:27:56

ha rossz az élelmiszer biztonság minimum egyél kevesebbet

Zsuzsi25 2020.01.25. 17:38:16

Igazából orvosilag semmi nem ibdokolja, hkgy végig kínlódd a szülést. ... a császár nekem jobb volt.

Kikívánkozott belőlem 2020.01.25. 17:46:23

@Zsuzsi25: 2 válasz:

1. Igen, a kínlódás elkerülhetőségéről itt egy cikk: wmn.hu/elet/44755-az-orvosnak-kenyelmes-a-szules-mert-nem-neki-faj-hat-hadd-fajjon-interju-dr-krasznai-peterrel

2. A magyar terhes nők kb 10%-a szeretne császármetszést (pl. Zsuzsi25), őket le is vontam a 40%-ból, mint ahogy azokat is, akiknél ez nem választás kérdése, így maradt a terhes nők 20%-a, akik nem akarták, akiknek nem is kellett volna, de az lett.

Zsuzsi25 2020.01.25. 17:50:15

@Kikívánkozott belőlem: a legjobb baránőm ugyanezen a vélemenyen van. Ő az elsőt szulte... a masodikat csaszár. Azt mlndta, a csaszár a szuleshez képest álom! Én gyoztem meg a masodiknál. A mai mapig hálás erte.

Kikívánkozott belőlem 2020.01.25. 17:59:25

@Zsuzsi25: és ez szuper, hogy Magyarországon lehet a császármetszést választani! Nem úgy, mint egyes helyeken Angliában. (ezért is írtam az angliai szabályozásról, mint rossz példáról) A gond nem itt van, hanem ha valaki adott esetben nem szeretné, akkor miért teszik ezt meg vele? Itt: index.hu/velemeny/2020/01/21/a_hala_halala/ pl. azt írják, hogy "A lassabban vajúdóknál pedig pont az ügyelet végére válik indokolttá a császármetszés."

MEDVE1978 2020.01.25. 19:10:49

Tényleg lehet választani a császármetszést? A kisebbik fiam 5 éves, amikor még ő született, nekünk nem úgy tűnt mintha választani lehetett volna....
Erről most is ezt találtam:
www.webbeteg.hu/cikkek/terhesseg/10617/csaszarmetszes-az-anya-keresere
Eszerint csak akkor lehet császármetszés, ha a kockázata nagyobb vagy közel azonos (?) mint a hüvelyi szülésé. Nekem ez inkább szabályozási szürkezónának tűnik.

Visszatérve a császárra, nekünk az első gyereknél egy hétig nem indult meg a szülés és a magzati szívhang gyengült / nehezebben találták. Feleségem vizesedett nagyon és rosszul is volt fizikailag. Ekkor döntöttek az orvosok a császár mellett. A másodiknál ugye ott volt a kérdés, hogy mi legyen, a feleségem inkább császárt akart, mert azt már tudta, hogy milyen. De ott kamuzni kellett arról, hogy fájdalmai vannak, aztán ezt jegyzőkönyvezték úgy, hogy hasi fájdalom és komplikációk miatt. Tehát a mi kórházunkban nem az volt, hogy az anya kérésére császároztak volna... Igaz utána mondták a dokik, hogy az egykori heg nagyon vékony volt és felszakadhatott volna a vajúdáskor...

Bizony, a császárnak számos előnye és hátránya is van. Az biztos, hogy hátránya, hogy egyes hormonális változások nem úgy mennek, tejelválasztás nem úgy indul be, műtéti heg marad, utána nem emelhet pár hétig az anya, állítólag a gyermek a szülőcsatornában immunizáló baktériumkoktélt kap,ami a császárral elmarad. Az előnye meg az, hogy ha nem követnek el hibát a dokik, akkor a gyerek mentesül a szülés közbeni veszélyek alól (oxigénhiány, elakadás stb.), illetve nem tágul és esetlegesen szakad minden.

Én annak a pártján vagyok, hogy az anya dönthesse el hogyan szül, ha császárral szeretne, akkor tegye. De ne kényszerítsék rá.

Badmen 2020.01.25. 20:15:20

Kedves Poszter!

Az én olvasatomban már a címadás is súlyosan dehonesztáló egy szakmára nézve, és csak azon csodálkozom, hogy a gyíkemberek vagy a migránsok nem szerepeltek indokként a felsorolásban a császármetszések magas számára. Persze az is lehet, hogy más okok is állnak a háttérben, de az annyira összetett és árnyalt gondolkodást kíván, hogy egyszerűbb az orvosokat hibáztatni érte.

Előre bocsátom, bölcsész apuka vagyok, két gyermekem van, az ő születésüket néztem végig 12 és 14 évvel ezelőtt.

Nem tudom honnan jött az az adat, hogy a nők 10% szeretne csak császármetszéssel szülni, mert egyrészt a cikkben szereplő link nem él, másrészt amikor én mozogtam terhes nők között, azok 10%-uk akart csak hagyományosan szülni. Amikor a feleségem kijelentette, hogy hagyományos úton, ráadásul epidurál nélkül akar szűlni a kórházban, a bábája azt mondta, hogy az annyira ritka, hogy szeretné behívni a diákjait is, hogy ilyet lássanak. Csodálkozom is, hogy nem akar mindenki epidurál nélkül szülni, ha az én feleségem is azt választotta. Szóval egyéni tapasztalatból ilyen könnyű általánosítást levonni.

Node vizsgáljuk meg mik lehetnek még az okok még az orvosok (értsd férfiak) pénzéhségen, munkaelkerülésen, dúlák elnyomásán és kártérítési perek elkerülésén kívül.

1) a nők nagy többsége fél a szülés okozta fájdalom alól, rengeteg nőtől hallottam, hogy bizony ő császárral fog szülni, mert azt hallotta, hogy a szülési fájdalom elviselhetetlen.
2) olyat is hallottam, hogy vannak olyanok, akik azért akarnak szülni császárral, mert sokkal szebb marad a bőrük utána. (Lásd Norbi.) Lehet, hogy a fájdalomtól rettegő fitneszdémonokat is az időhiányban szenvedő, pénzéhes nőgyógyászok kényszerítik arra, hogy felvágatassák a hasukat?
Igazak lehetnek ezek a érvek?

Szerintem az a valószínűbb, hogy a szülési életkor ideje kitolódik a nőknél, és habár mindenki büszkén mondja, hogy a 40 az új 15, a biológiai óránk nem ezt mutatja. Egy 30 éves terhes nő kórlapjára azt írják, hogy idős, bármennyire is sértőnek hathat ez, de orvosi és biológiai értelemben igaz. Mivel egyre többen szülnek 30, 35 sőt 40 felett először, ezért egyre jobban emelkedik a császármetszések száma. Ha az első gyermek császárral születik, akkor az összes többi gyereket általában császárral hozzák világra, és így a következő gyermekek is császárral születnek. Van egy ismerősöm, aki 41 évesen hozta világra az első gyermekét császármetszéssel, ezért a következő kettőt is úgy hozta világra. Minél több idősebb kismama van, annál inkább gyakoribb lehetnek az ilyen orvosi beavatkozások.

Más kultúrkörrel összehasonlítani a magyar egészségügyet is félrevezető lehet.
A magyar egészségügy gyakorlatilag rokkantnyugdíjas állapotban van, csak azért nem írtam tetszhalottat, mert azok az elkötelezett szakemberek tartják életben és a felszín felett akikről a cikk is ír. Orvosokról, nővérekről és egészségügyi alkalmazottakról. Igen biztosan van köztük gerinctelen, kapzsi, gyökér is, de arról olyan hamar elterjed, hogy előbb utóbb messzire elkerülik a kismamák.

Hollandia, Svédország és Franciaországban az orvosi beavatkozás annyira drága és akkora luxus, hogy azt a végső esetben írják fel. Ha itthon az lenne, mint, ami velünk megtörtént Svédországban, hogy nem enged orvos elé a nővér a 41 fokos lázas gyerekkel és röhögve hazaküld, hogy majd akkor jöjjünk vissza, amikor tényleg komoly baja van, akkor lázadás törne ki.

A szülőtthonok Hollandiában és Franciaországban úgy néznek ki, mint egy kórház, műtővel és mindenféle orvosi eszközökkel. Otthon csak a 30 évesnél fiatalabb kismamák szülhetnek, mindenki más megy kórházba. Mert az a protokoll.

Magyarországon ezzel ellentétben a műszerezettséget és a fejlett diagnosztikát orvosokkal pótolják. Gyakorlatilag azonnnal orvos elé kerülhetsz 5 km-en belül bárhol élsz az országban, aki eldöntheti, hogy hova menjél tovább. Igen, néha az orvosok középkori hóhérok jómodorával rendelkeznek, de a saját tapasztalatom szerint, ha nem veszítjük el a jó modorunkat, ők is hamar visszanyerik.

Nem akarok hibáztatni én senkit, de inkább árnyaltabban vizsgáljuk meg a problémákat, mert okokat felderíteni sokkal nehezebb, mint hibáztatatni valakit. Hiszen, tudjuk, hogy kik szülnek a legkönnyebben... igen, a gyíkemberek.

Kikívánkozott belőlem 2020.01.25. 21:32:24

@Badmen:
Köszönöm a részletes kommentet! Megpróbálok mindenre érdemben válaszolni. Ha valami kimaradt, szívesen válaszolok arra is.

1. Az indokok nagy részét orvosok mondták, a linkelt cikkben is olvashatók, kivéve:
- patriarchális társadalmi berendezkedés (a nők nem állnak ki/nem tudnak kiállni megfelelően a jogaikért)
- az orvosok leginkább azt tanulják, hogyan avatkozzanak be, hogyan mentsenek meg veszélyes helyzeteket, (innen is köszönet nekik az odaadó, s gyakran életmentő munkájukért) így ebből a szemszögből néznek a szülésre
- bizalom a technikai fejlődésben: annak a hite, hogy jobb az orvosi beavatkozás, mint a természetes út (ez kulturális is)

Ezek az állítások számomra nem számítanak hihetetlenül elrugaszkodottnak. Ha mégis azok lennének, miért?

2. köszönöm, javítottam a linket! A biztonság kedvéért itt is megadom: obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/aogs.12353 - az adatokat Szegeden vették fel, tehát lehet azzal kritizálni, hogy ez csak egy adott helyen érvényes, de a magam részéről nem látok okot, hogy ezt ne lehessen kiterjeszteni egész Magyarországra. Van adat északabbi országokban is a császármetszést választók számáról, az 3-8% között mozog, de ott már nagyobbak lehetnek a kulturális s egyéb hatások. (www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0167482X.2016.1181055)

3. A dúla nem egyenlő a bábával. Ez olyan, mintha a szülész-nőgyógyász orvosra azt mondanánk, hogy szülésznő - hasonló, de más.

4. A kommentben említett egyes és kettes pont valós, s benne van abban a 10%-ban, amiket a bejegyzésem elején levontam a 40%-ból, ők azok, akik császárral szeretnének szülni, s az is valós, hogy orvosi indokai is lehetnek a császármetszésnek, annak a max 10%-át is levontam.

5. Svédországról nincs elsőkézből tapasztalatom, Hollandiában az ember a háziorvosnál időpontot kér, ha nem sürgős, 1-2 napon belül kap is, Franciaországban is úgy emlékszem, hogy elég egyszerű a dolog. Svédországról azt tudom hallomásból, hogy nagyon "természetes" a hozzáállásuk, azaz ha nincs nagy gond, akkor feküdd ki. A szülőotthonokról az adott országokban mást hallottam, személyes tapasztalatom nincs. Kérhetek linket? (nem baj, ha franciául vagy hollandul van)

6. A kommentben több személyes történetet is olvashattam, köszönöm! Azonban a matek akkor is azt mutatja, hogy 40-10-10>0, ráadásul jóval nagyobb, azaz nem elenyésző azok száma (ezrekben mérhető), akiket akaratuk ellenére műtenek meg. Az összes kommentben említett okot levontam a 40%-ból, s így maradt az a 20%, amiről a bejegyzésem szólt. Ennek mi a magyarázata? Még milyen egyéb magyarázatok lehetségesek?

7. A hüvelyi szülésnek nem kell fájdalmasnak lennie: wmn.hu/elet/44755-az-orvosnak-kenyelmes-a-szules-mert-nem-neki-faj-hat-hadd-fajjon-interju-dr-krasznai-peterrel

8. A bejegyzésemben az orvosokat se nem hibáztattam, se nem kritizáltam.

9. Szívesen megvizsgálnám árnyaltabban a problémákat. Hogyan lehetne ezt megtenni?

sóhegy049 2020.01.25. 23:01:09

@Zsuzsi25:
Norbi szintjére megyek le, bocs...
A férjed, párod, … is így gondolja?
Azért egy nőnél nem valami kívánatos hegeket láttam már...

Badmen 2020.01.26. 02:18:46

@Kikívánkozott belőlem:

Az árnyaltabbat úgy értettem, hogy nem csak azokat az tényeket/véleményeket/adatokat használom, ami az én érzéseimet támasztja alá.

Azt írod: "Azonban a matek akkor is azt mutatja, hogy 40-10-10>0, ráadásul jóval nagyobb, azaz nem elenyésző azok száma (ezrekben mérhető), akiket akaratuk ellenére műtenek meg. Az összes kommentben említett okot levontam a 40%-ból, s így maradt az a 20%, amiről a bejegyzésem szólt. Ennek mi a magyarázata? Még milyen egyéb magyarázatok lehetségesek?"

Ezekből az adatokból 10% egy magyar városból jön, tehát nem reprezentatív. A másik 10% kb hasraütés, és a 40% császármetszés az általad mellékelt grafikon alapján 37,3% (1000 szülésre 373 császár jut).
A grafikonon látszik, hogy az északi államokban valamiért kisebb a császármetszések aránya, ha a vikingvért nem számítjuk, lehet, hogy ennek rengeteg kulturális és gazdasági oka lehet, amit mi nem ismerünk. A többi közép és dél európai ország között 25% és 40% között oszlik az arány (a magyar még mindig 37,3%).
- Ez két dolgot jelenthet: egyik, a nemzetközi nőgyógyász összeesküvés ezekben az országokban is felütütte a fejét. Természetesen Brüsszelből irányítva.
- a másik: MInden országban más- és más a szakmai protokoll, máshol vannak a határok, és a szülészeknek ehhez kell igazodniuk.

Voltak olyana érvek a cikkben, amiket nem hoztál fel, de amiket én is mondtam: Idősebbek a nők, különböznek a csontozatok, nagyobbak az újszülöttek. Ezek sokkal valószínűbb érvek, mint a patriarchális társadalom.

Ezt el is felejtettem, de egyszerűen tényleg nagyobbak az újszülöttek. Az utóbbi 20 évben a terhes vitaminok használata miatt egyre nagyobbak az újszülött gyerekek. Én még 3,5 kg-mal és 51 centivel születtem, a lányom is ugyanennyivel született, ő a lányokhoz képest nagy volt, a fiam pedig 61 centivel és 4 kg-mal. Van például egy fejtérfogat mérőszám (10-es, amnek most nem emlékszem a nevére) , ami felett császárral kell születni. A fiam például épp a határán volt annak, hogy ne rendeljenek el császárt, mivel a második szülése volt ezért engedték.

Bába és a Dúla nem ugyanaz. Mint a portás és a front office manager sem, csak ugyanazt csinálják és ugyanúgy.

"7. A hüvelyi szülésnek nem kell fájdalmasnak lennie: wmn.hu/elet/44755-az-orvosnak-kenyelmes-a-szules-mert-nem-neki-faj-hat-hadd-fajjon-interju-dr-krasznai-peterrel"

Amikor a címét felolvastam, a feleségem vinnyogva nevetett. A cikkben az szerepel, hogy nincs fájdalommentes szülés, amerikában pár helyen esetleg. De akik mesélték nekem a fogóval szülés élményét, azt mondják, hogy inkább fájdalomcsillapítás nélkül szülnek, ha lehet választani. A cikk arról szól, hogy nem kell fájdalmasnak lenni a szülésnek, lehet csillapítani is, de lehet átélni a fájdalmat is ki hogyan akarja. Lehet választani. A nem kell fájdalmasnak lenni és a fájdalommentes hüvélyi szülés kijelentések között van egy komoly evoluciós ugrás. De már annak a cikknek is kattintásvadász a címe. Szerintem azzal a címmel is lehet kellemetlen helyzetbe hozni szakembereket, szövegkörnyezetből kiragadva.

Lehet, hogy így sem árnyalt a vélemény, de legalább mindenki elmondhatja. Köszönöm, hogy én is megtehettem.

Jó éjt, jó reggelt.

Zsuzsi25 2020.01.26. 06:05:15

@sóhegy049: nem lászik.....illetve ját, alig. már rég nem fuggolegesen vágnak. Egy vékony visszintes vágas a bugyi folott

Zsuzsi25 2020.01.26. 06:10:57

@Badmen: az van, hogy a biologoiai szukseglet altalaban nem matchel a gyermekhez szukseges megfelelo egzisztencia megteremtésének idejével. Ertsd: mire lesz ház, auto stb...az úgy 30-35...

Valóság nevű unokahúgotok 2020.01.26. 08:00:22

@sóhegy049: Láttál már szüléstől széttágult hüvelyt?:) Tudom, meg lehet plasztikáztatni... Egy a császrnál sokkal komolyabb és kockázatosabb műtéttel.

A császárseb az esetek túlnyomó többségében egy nagyon vékony, vízszintes vonal csupán.

Kikívánkozott belőlem 2020.01.26. 09:19:11

@Badmen: Köszönöm a részletes választ!

@Badmen: "Az árnyaltabbat úgy értettem, hogy nem csak azokat az tényeket/véleményeket/adatokat használom, ami az én érzéseimet támasztja alá." - Nekem pont az a véleményem, hogy én ezt tettem (ezt lentebb kifejtem bővebben), míg a kommentben egyedi véleményt olvashatok, nagy érdeklődéssel, így köszönöm az energiát és időt!

@Badmen: "Ezekből az adatokból 10% egy magyar városból jön, tehát nem reprezentatív." - A szegedi kórházban relatíve sok a császármetszés (index.hu/belfold/2016/02/12/csaszarmetszes_szules_aranyok_infografika/), ezért ha nem reprezentatív, akkor felé lő (de miért ne lenne, miért lenne nagy különbség a nők akaratában pici kis országunkon belül?, pláne, hogy nagyon hasonló az északi országokban felvett adatokhoz, ami ráadásul más kultúrát is jelent?) Ha van jobb tudományos cikk (s a linkelt nagyon egyértelmű és átlátható, gratula a szerzőknek), több adattal, szívesen olvasom, egyelőre nem találtam.

@Badmen: "A másik 10% kb hasraütés," - azért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egész világra kiterjedő mérését és analízisét lehasraütésezni szerintem kissé erős. Ez kb olyan, mintha valaki lehasraütésezné az IPCC adatait (s itt nem az okokról beszélek, hogy természetes vagy emberi, hanem a mért adatokról): www.met.hu/eghajlat/eghajlatvaltozas/megfigyelt_valtozasok/Fold/ . De ha létezik megbízhatóbb forrás, nyitott vagyok!

@Badmen: "40% császármetszés az általad mellékelt grafikon alapján 37,3%" - nem, 2018-ban 40,08% volt, ez a legfrissebb adat, amit találtam. Az a grafikon 2017-es, ha jól emlékszem, 2015-ben pedig 39% volt. Egyébként először nem találtam 2018-as adatot, így volt a bejegyzésemben egy rész arról, hogy talán csökkenő tendencia van, de ugye ezt a 2018-as adat miatt kihúztam.

@Badmen: "Idősebbek a nők, különböznek a csontozatok, nagyobbak az újszülöttek. " - ezek mind benne vannak abban a 10%-ban, ami azt fedi le, hogy a császármetszésnek egészségügyi oka is lehet. "Ezek sokkal valószínűbb érvek, mint a patriarchális társadalom." Miért is? Mindegy olyan szempontból, hogy az elsőt belevettük a 10%-ba, míg a másodikat nem, s ugye a kérdés a maradék 20% megmagyarázása. Az, hogy a kórházakban a nők érdekeit, kéréseit, kényelmét szüléskor gyakran nem veszik figyelembe, köztudott, s persze cikkek tömkelegét is írták erről.

@Badmen: "MInden országban más- és más a szakmai protokoll, máshol vannak a határok, és a szülészeknek ehhez kell igazodniuk." - pontosan, illetve Magyarországon még az is igaz, hogy minden kórházban más a szakmai protokoll, és ezen könnyebb is változtatni, mint az ország kultúráján, így: hajrá! (+ lehetne némileg több hely a kórházakban, s ennek a fedezetét is megmutattam, hogy ne kelljen a szülő nőket siettetni helyhiány miatt)

@Badmen: "Bába és a Dúla nem ugyanaz. Mint a portás és a front office manager sem, csak ugyanazt csinálják és ugyanúgy." Nem. Ez egyszerűen nem igaz, bár sokan keverik a két kifejezést, de a kettő nem ugyanaz. Bába: felsőfokú egészségügyi végzettséggel (szülésznői) rendelkező személy, aki az egészségügyi ellátásért felel, a dúla pedig az anyukának a jóllétét segíti. Itt egy kicsit jobb összehasonlítás: www.facebook.com/BabaSzuletik/posts/1649090551979960/

@Badmen: a fájdalommal kapcsolatban, igen, igaz, hogy kicsit leegyszerűsítettem, amire céloztam, hogy nem a fájdalomcsillapítás nélküli szülés és a császármetszés a két lehetőség, van más választási lehetőség is.

sóhegy049 2020.01.26. 20:15:02

@Zsuzsi25: Akkor sorry, ha így megúsztad! Gondolom, hogy nem kapkodtál fel + 20 kilot sem...
@Valóság nevű unokahúgotok: Látni nem... :-) Gondolom, hogy ekkor, ha erre fennáll az esély, akkor császár, természetesen, de akkor is, mint faszi, továbbra sem tartom esztétikusnak, ennyi...
Amennyiben nem szükséges, felesleges.

Zsuzsi25 2020.01.27. 05:34:59

@sóhegy049: dehogynem!!!! Most se vagyok vékony!

Zsuzsi25 2020.01.27. 05:38:49

@Valóság nevű unokahúgotok: ennyi
!
Nekem konkrétan pont a bugyi vonal felett egy egy kb 8-10 centis vékony vágás. Strandon nem látszik, mert a bikini bugyi épp ott végződik. Mondjuk én ausztriában szültem, szóval nem tudom, hogy itt milyen munkát végeznek az orvosok.

Zsuzsi25 2020.01.27. 05:44:28

@sóhegy049: na találtam képet is. Kb ennyi látszik, legelső kép a cikkben:

www.babaszoba.hu/articles/baba/Jelek_hogy_nem_jol_gyogyul_a_csaszaros_seb?aid=20190325153859

Sajnos évekkel ezelott meg kozepen huztak egy fuggoleges vágást. Mit értesz "nincs rá szukseg alatt?" Csak mert, mintha azt venném ki a szavaidból, hogy ha egy nő nem akarja végigkínlódna a 30 órást vajúdást, és emiatt eleve császárt a választja, akkor az szerinted felesleges.....

sóhegy049 2020.01.27. 06:10:32

@Zsuzsi25: "Mondjuk én ausztriában szültem, szóval nem tudom, hogy itt milyen munkát végeznek az orvosok" Jaaaaa, az más... Nem általánosítok, de itthon tudnak hentesmunkát végezni. Ismeretségi körömben vannak többen. Amennyiben, ha Te kéred így, az más történet, mintha semmi szükség rá, nem kéri valaki és ennek ellenére végzik el. Pár éve, nem olyan rég 3-4, még simán vágtak függőlegesen is, ott ha valakin több plusz volt, mint egy modellen, akkor nem valami szép heg tudott maradni.

Zsuzsi25 2020.01.27. 06:22:25

@sóhegy049: ha valakinek emiatt nem áll fel a feleségére, vagy emiatt fintorog, az elég nagy kretén szerintem... ezért vagyok kiakadva a Norbira is. (Most engem hagyjunk, mert az én választottam eleve a teltebb formákat kedveli, bár állitólag több ilyen férfi van, mint gondolnánk) Norbi kijelentette, hogy a nők ott basszák el, hogy szules után nem fogynak vissza. Namármost, a fogyasban ritkán kapnak támogatást a nők otthon A támogatás nem az, hogy a ferjük elmondja; hogy "támogatlak a fogyásban" - hanem az, hogy amíg anya tornázik, addig apuka szepen rendezi a házimunkát, tisztán tartja a lakást, meg a gyerekeket...meg tanul velük... és stb. Jaaaaaaaa, arra már megy a szájhuzkodás..
Mert a fentieket a nők, munka mellett csinálják ám meg!
süti beállítások módosítása