Kikívánkozott belőlem

Kikívánkozott belőlem

Mi a bajom Greta Thunberggel?

(pontosabban a követőivel)

2019. október 03. - Kikívánkozott belőlem

Nem, nem az, amit a tizenkét pontban leírtak, még csak azt sem vitatom, hogy igaza van. Hanem: miközben rendkívül fontos dolgokra hívja fel a figyelmet hatékonyan és érthetően, (köszönet innen is) Greta hatására sokan a világ vezetőit, s úgy általában az idősebb korosztályt hibáztatják a kialakult helyzetért. (engem nem, én amit lehet, megtettem, s annyira idős sem vagyok, szóval nem magamat akarom mosdatni) 

Itt lehetne azzal jönni, hogy annyira nem is szörnyű a most hatalmon lévő korosztály, ha nem küldi Gretát vissza a suliba azzal, hogy túl fiatal ahhoz, hogy bármi mást csináljon, de ez most nem lényeges. Az sem, hogy hibáztak-e, s ha igen, kik, az utóbbi évtizedekben. Viszont az, hogy baj van, s azt meg kell oldanunk, nagyon is fontos.

Ez a lényeg: baj van, amit meg kell oldanunk. Együtt, nekünk, akik most a világon élnek. Ha az eredeti szavait olvassuk, Greta is ezt mondja. Minden, ami erről elvonja a figyelmet, az káros, hiszen azt sem tudjuk biztosan, hogyha minden erőforrásunkat összetesszük, elég lesz-e ahhoz, hogy megoldjuk a gondokat. Így felesleges azzal tölteni az időt, hogy egymásra mutogatunk, hogy az okozott gond kinek a hibája. Viszont most lehet tenni, s mi tehetünk, tegyünk hát!

Itt az én hat pontom a másik hibáztatásának hátrányairól:

  1. Egymásra mutogatással időt, energiát veszítünk.
  2. Nehezebb együttműködni, ha közben nem bízunk egymásban.
  3. Ráadásul így nehezebb rávenni a másként gondolkodókat, hogy álljanak a mi oldalunkra, ha még nem tették. A másik hibáztatásával, nevetségessé tételével nem megyünk semmire, egy barátnőm szavait idézem: "Mindig lenyűgöz, mikor azt látom, hogy emberek komolyan hiszik: miután sértegetünk másokat, azok majd hajlandóak lesznek azt csinálni, amit mi akarunk."
  4. Nemcsak a másként gondolkodók idejét, energiáját, hanem a tudását is elveszítjük, ha párbeszéd helyett ítélkezünk. Ők is gondolkodtak, s más eredményre jutottak, mint mi: a kérdés az, hogy miért?
  5. Több idősebb, befolyásos ismerősöm, aki eddig a fenntartható fejlődésért emelt szót, illetve tett is érte, most inkább védekezik, mert támadást érzékel, ahelyett, hogy a tudásával és az energiájával segítene.
  6. Az elmúlt években aktív, döntéshozó korosztály nem feltétlenül tudatosan tette, amit tett, hanem nem mérte fel helyesen a cselekedeteinek a következményét. Azaz nem büntetni, megbélyegezni kellene, hanem lehetőséget adni a hiba kijavítására.

És hat pontom, hogy mit kéne megváltoztatni a hozzáállásunkban, hogy sikeresebben célt érjünk - mi, akik nagy vonalakban egyetértünk Greta Thunberggel:

  1. Fogadjuk el, hogy mi is emberek vagyunk, így érthető, hogy a cél elérése helyett a másik hibáztatására koncentráltunk. Azonban ez a viselkedésforma elkerülhető s legyen a múlté!
  2. A történelemből inkább tanulnunk kellene: az előttünk lévő generációk nem tudták, hogy mit csináltak, nem mérték fel a tetteik következményeit: mi ne kövessük el ugyanazt a hibát! Azaz ne kövessünk hangzatos látszatmegoldásokat, hanem rendszer szintű problémákat rendszer szinten próbáljunk meg megoldani.
  3. Igen, ez bonyolult: készüljünk fel arra, hogy a megoldás sok türelmet, megértést és gyakran komplikált válaszokat igényel.
  4. Ha valakinek más a véleménye, próbáljuk meg megérteni, hogy miért - még az is lehet, hogy tanulni tudunk tőle, s így könnyebben érhetjük el a céljainkat. Egyébként tapasztalatom szerint ilyenkor gyakran kiderül, hogy nagy vonalakban egyetértünk, csak máshogy fejezzük ki a véleményünket, máshova helyezzük a hangsúlyt.
  5. Emiatt is, s hogy az ítélkezésünkkel ne tántorítsunk el olyanokat, akik segíteni szeretnének/tudnának, próbáljunk meg akkor is együttműködni, megbízni egymásban, ha nem értünk teljesen egyet.
  6. Pszichológiai kutatások bebizonyították, hogyha más hibázik, akkor azt könnyebben tulajdonítjuk a természetéből fakadó hiányosságnak (gonosz, buta, erkölcstelen), míg a magunk esetében könnyebben látjuk meg az információhiányt, vagy más korlátozó körülményt. Menjünk szembe az árral, s ha a másik szerintünk nem viselkedik megfelelően, próbáljunk meg megértéssel fordulni hozzá - hátha a gond nem belülről, hanem valamilyen változtatható körülményből fakad.

Azaz, hogyha valaki nem ért velünk egyet, kérdezzük meg, hogy miért, s próbáljuk meg megérteni a válaszát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kikivankozottbelolem.blog.hu/api/trackback/id/tr6615181932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gino 2019.10.05. 09:01:57

1. A fiatalok gondolkodása sokkal nyitottabb a klímakérdésekre
2 Elég megnézni Trump, vagy hazai pályán az egyik CEU-ban tanult fideszcsicska reakcióit. Mégis miben bizzunk?
3 Ezek a vezetők többször bizonyították, csak a hatalom létezik számukra és csak erőszakból értenek. Csak remélni tudom, h verbálisan is elég nekik és nem kell megvalósulnia semmiféle Mad Max utánzatnak
4 A párbeszédre nagy szükség van, sok ország vezetője is hisz benne, de lásd 2. pont. Azok nyelvén is kell beszélni
5 Ez nettó osztobaság. Én szintén nem a fiatal korosztályba tartozom már, de cseppet sem vettem magamra. Mint ahogy egy ismerősömtől sem hallottam ilyet. Akik az ellenérdekelt vezetőket követik, azok talán...
6 Megint csak vegyük Trumpot, aki több környezetvédelemmel ellentétest hozott

Ezek a pontok részben igazak lehetnének, ha olyanok irányítanák a világot, akik tényleg akarnak tenni. Ebben az esetben Gretának sem jutott volna lap. Így viszontz csak szimplán a másik oldal mosom kezeimet című magyarázkodásának hatnak.

Pont, mint gulyásgergely, aki Greta betegségét tudta csak felhozni... és ezzel bagatelizálni a tartalmat

Kikívánkozott belőlem 2019.10.05. 18:05:24

@Gino: köszönöm a megjegyzést! Van, amivel egyetértek, van, amivel nem. Bővebben:

1. Én is ezt tapasztalom. Azt viszont nem látom, hogy ez miért bizonyítaná, hogy érdemes a másikra való mutogatással tölteni az időt.
2. Igen, nem is rájuk gondoltam, amikor azt írtam, hogy bízzunk egymásban. Inkább azt szerettem kommunikálni, hogy ne állítsunk falakat oda, ahol nincs, például a generációk közé.
3. Ha értő beszélgetéssel Daryl Davis 200 Ku Klux Klan tagot (köztük vezetőket is) meg tudott győzni arról, hogy hagyják ott a klánt, akkor szerintem nekünk is sikerülhet hasonlóan cselekedni a klímaváltozás veszélyeit még el nem fogadókkal. (lásd: www.npr.org/2017/08/20/544861933/how-one-man-convinced-200-ku-klux-klan-members-to-give-up-their-robes?)
4. Lásd az én 3. pontomat
5. Ez a tapasztalat nagyon pozitív, örülök neki. Azonban nem mond ellent az enyémnek. Az, hogy vannak, akiket ez bánt, nem jelenti azt, hogy ne lennének olyanok, akiket nem bánt. A politikai irányultságnak, sőt, országnak, ehhez semmi köze - a kornak annál inkább.
6. Hát akkor ne kényszerítsük ennek a folytatására, hanem adjunk neki esélyt, hogy cool legyen, s a környezetvédelmet támogató döntéseket hozzon! Hiszen ez utóbbi a célunk, nem?

Saját kis tapasztalatom alapján sok vezető igenis szeretne tenni, persze van ilyen is, olyan is. Szerintem akkor is jutott volna lap Gretának, ha mindenki az előbbi csoportból került volna ki, írtam erről egy bejegyzést: kikivankozottbelolem.blog.hu/2019/10/05/greta_thunberg_a_megfelelo_emberekhez_beszel

Lehet, hogy ez is magyarázom a bizonyítványomnak fog hatni, de nem ez volt a célom, hanem az, hogy kevesebb sebet ejtsünk egymáson, s minél több ember tegyen a fenntartható fejlődésért.

cavalry 2019.10.05. 22:48:41

Gréta segélykiáltása jogos, de elképzelhetetlen hogy megfelelő gyorsasággal reagáljon a világgazdaságot nagyban befolyásoló réteg, olyan komoly érdek sérelemmel jár. Lásd autóipar, repülés, teherhajózás, agrárium stb. Szinte mindent át kellene építeni, a kereskedelemtől kezdve a fogyasztásig. A fegyverkezésre fordított energia nagy részét a környezet kezelésére kellene fordítani. A kamionok százezrei rohangálnak mindenféle hülyeséget szállítva pld okostelefonokat, fogkrémet, pelenkát, parfümöt stb. A tengerhajózás és a repülés óriási szennyező, a szénhidrogének elégetését redukálni kellene a tizedére. Még az elektromos autó is szennyez (gyártás). Az oktatás nagy része is szennyező iparágak ellátásához képez embereket. A csomagolás minden termékhez szintén szennyező, rengeteg felesleges anyagot gyártanak és eldobnak. A turizmust el kell felejteni, nem mászkáljon mindenki olcsón keresztül a földön, ne menjen nyaralni Koh Samui szigetére, amiért átrepüli a földet, és ott hajókázik, eldobál mindent stb. Gréta mondhat amit akar nem áll le semmi, mert a világgazdaság erre állt rá. A divat ipar, a sportok, és ezer más ami 60 éve nem volt, felejtős. Forma 1 sem kell. Na és akkor mit fog csinálni ez a felfújt értelmetlen rendszer? Nyilván belerohanunk a katasztrófába mint Titanic a jéghegybe, de utoljára még megesszük a kaviárt a hűtőből. Közben szaporodik a föld lakossága csak hogy mit fog enni az nagy kérdés. A béka megfő a lábosban. Gréta közben kap egy Nobel díjat, az még belefér. De a yachtot nem állítja le a gazdag ember, az tuti.

clemens 2019.10.06. 11:52:16

Sajnos a "valamit csinálni kellene" ismételgetése nem vezet eredményre, de hangulatkeltésre, és nem mellesleg politikai harcok eszközének kiválóan megfelel.
Tudomásul kell venni hogy SENKINEK nincs olyan terve amely - amellett hogy nem okoz világméretű gazdasági visszaesést és tömeges szegénységet - GLOBÁLIS szinten képes lenne csökkenteni a károsanyag kibocsátást.

Kikívánkozott belőlem 2019.10.06. 12:31:08

@clemens: hú, én is pontosan így gondolom! Esetleg arra van ötlet, hogy milyennek kéne lennie a jó tervnek? A hatásában egyetértünk: globális szinten csökkenti a károsanyag kibocsátást és nem okoz világméretű gazdasági visszaesést és tömeges szegénységet. A kérdés, hogy milyen terv oldaná ezt meg? Hogyan találhatnánk meg ezt a tervet?
süti beállítások módosítása