Kikívánkozott belőlem

Kikívánkozott belőlem

Nem a női, hanem a nőiesebb vezetők miatt lesz jobb a világ

2020. június 06. - Kikívánkozott belőlem

Dunát lehetne rekeszteni azon cikkek, blogbejegyzések tömkelegével, amelyek minden bajunk megoldására a női vezetőket ajánlják. Például itt egy Ábrahám Júliától, mai bejegyzésem ihletőjétől, akinek a gondolataival ugyan nagyrészt egyetértek, de amit ez az alcíme: 'A nők "felnevelhetnek" egy emberibb, zöldebb világot' illetve több mondata is sugall, azt rendkívül kirekesztőnek gondolom. De más gond is van azzal a javaslattal, hogy a női vezetők alapvetően mások lennének, mint a férfiak: az, hogy alapvetően hibás, ugyanis a nők és a férfiak személyisége közötti alapvető különbségeken alapul, ami azonban nem létezik. A valóság az, hogy ilyen alapvető személyiségbeli különbségek a nemek között nincsenek, az ember neme nem jelzi előre a személyiségét. Pont.

Ami létezik, az egyfelől más társadalmi elvárások a nőkkel és a férfiakkal szemben, leginkább azért, mert elhittük azt, hogy a nők és a férfiak alapból máshogy gondolkodnak, másfelől pedig a hagyományosan nőiesnek és férfiasnak tartott tulajdonságok megbecsültségének a különbsége. Az előbbivel kapcsolatban: a laposföld hívőket mára már kinevetjük, mikor jutunk el oda, hogy hasonlóan reagálunk arra, aki azt mondja: a nagy testi különbség nagy szellemi különbséget is jelent? 

Testi és szellemi különbség a nemek között

Logikus azt feltételezni, hogyha a nők és a férfiak külseje, testfelépítése egyértelműen különbözik, akkor biztosan különbözik a gondolkodásmódunk is. A gond ezzel csak annyi, hogy nem igaz, s hinni benne hibás döntésekhez vezethet. Itt egy jó kis összefoglaló cikk a nemek közötti különbségekről, amiben az jött ki, hogy a testfelépítésünk ugyan lényegesen különbözik, de a gondolkodásmódunk nem. Például az, hogy valaki férfiből vagy nőből van, nagyon befolyásolja, hogy mekkorát dob (hatásnagyság: 3,5) de azt, hogy milyen jó matekból (hatásnagyság: ∼0,1 hol a férfiak, hol a nők javára) nem befolyásolja érdemlegesen.

Nőies és férfias tulajdonságok megbecsültsége

Ugyan a férfiak és nők szellemi képességében, személyiségében nincs lényeges különbség, mégis vannak tulajdonságok, amiket hagyományosan férfiasnak/nőiesnek tekintünk. Ilyen például a nőies gondoskodás, együttműködés, holisztikus szemlélet, a férfias kockázatvállalás, versenyzés, racionális gondolkodás. Sokak szerint ez utóbbiak vezettek a világgazdasági válsághoz 2007-2008-ban, miattuk tesszük tönkre a Földet. Ezzel egyetértek, nem becsültük meg kellően a gondoskodás, együttműködés, rendszer szintű gondolkodás fontosságát. Sem a férfiakban, sem a nőkben. 

Ezért csak részlegesen értek egyet azzal, amire Christine Lagarde utalt a Lehman Sisters hipotézissel: igen, ha jobban elfogadnánk a 'nőies' viselkedést, akkor valószínűleg egy stabilabb, szebb világban élnénk, azonban nem, ehhez nem női vezetőkre van szükség, hanem olyan társadalomra, ahol a 'nőies' vezetők is szóhoz jutnak, támogatást élveznek.

 

Ugyanis nem létezik női és férfi esszencia. Nem a nőktől lesz jobb a világ, hanem attól, ha minden pozitív tulajdonságot egyenrangúnak fogadunk el, bármilyen nemi sztereotípia is társul hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://kikivankozottbelolem.blog.hu/api/trackback/id/tr1215737876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása