Kikívánkozott belőlem

Kikívánkozott belőlem

Felejtsük már el a Maslow-piramist!

2019. október 03. - Kikívánkozott belőlem

Olvasgatva a neten gyakran találkozom vele, hogy a Maslow-piramisra, mint általánosan elfogadott igazságra tekintenek. Tehát azt feltételezik, hogy az ember az igényeit egy szigorúan hierarchikus sorrendben elégíti ki, azaz:

  1. fiziológiai 
  2. biztonság 
  3. összetartozás 
  4. megbecsültség 
  5. önmegvalósítás 

sorrendben.

Persze nem mindenki ért ezzel teljesen egyet, pl. több réteget is beraknak, a kultúra-függetlenségét vitatják, vagy azt mondják, hogy nem kell teljes mértékben minden szintnek teljesülnie, hogy az ember a következő szintre lépjen.

Azonban a lényegen ez nem változtat, ugyanis elkülönítik a különböző rétegeket. A tapasztalatom szerint ezek a szükségletek szervesen összefüggnek. Nézzük Greta Thunberg esetét: nem volt igénye kielégíteni a fizikai szükségleteit sem (ezért visszamaradt a növekedésben), mert hiányzott a megbecsültség, az összetartozás érzése. Most, hogy ez megvan, semmi gondja nincs a fiziológiai szükségletei kielégítésével.

Persze hasznos a különféle szükségletek megnevezése, rendszerezése, hiszen különben egy átláthatatlan kavalkád állna előttünk, de nem létező hierarchiát teremteni, határokat felállítani közöttük ártalmas lehet. Például ugyan jószándékú, de haszontalan, vagy egyenesen káros segítséget adhatunk az arra (mármint a megfelelő segítségre) rászorulónak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikivankozottbelolem.blog.hu/api/trackback/id/tr8015188352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása