Kikívánkozott belőlem

Kikívánkozott belőlem

Miért etnikumot akarunk felzárkóztatni, s nem azt, akinek szüksége van rá?

avagy mélyszegény ≠ roma

2019. szeptember 29. - Kikívánkozott belőlem

Sok olyan fontos, de sikertelen programról hallunk, például a szegények felzárkóztatása terén, ahol végül rengeteg munka, pénz és remény vész el örökre, mert a világ mégsem úgy működik, ahogy gondoltuk/gondolták. Így felüdülés volt az EU Danube Transnational Programjáról szóló beszámolót olvasni.

Röviden összefoglalva (a teljes szöveg elolvasását is melegen ajánlom!) egy olyan programba nyerhetünk betekintést, ami hatékonyan segít a mélyszegénységben élőknek, hogy megtalálják onnan a kiutat. Azonban a cikk mégsem erről szól, s a címe sem ez, hanem: "Hamar visszahozná az árát, ha háromszor annyit költenénk a roma integrációra".

Mi ezzel a gond?

  1. mélyszegény ≠ roma
    • Ugyanazt a Budapest Intézetet idézem, amit a cikkben is említenek: A mélyszegénység ─ a közhiedelemmel ellentétben ─ távolról sem kizárólag a romák problémája. (Az is igaz, hogy a romák körében a szegénység jóval kiterjedtebb, mint a nem-romák körében. A jövedelmi szegénység 2009-ben a romák körében 68% volt, durván ötszöröse a nem-romák körében mértnek (9%).)
    • Ez a nem megfelelő szóhasználat hamis előítéleteket szülhet vagy erősíthet meg.
  2. A program célja egy integrált társadalom. Azonban ebben a formában nem segít elérni azt.
    • Noha a saját mérésük szerint sikert értek el, mert a részvevők jövedelme nőtt, mivel a társadalom nem csak az anyagiakról szól, más aspektusokat is érdemes figyelembe venni. Képzeljünk el egy kisebb csoportot, ahol mindenki mélyszegénységben él. Így tengetik napjaikat, próbálnak kijönni abból, ami van, s elviselhetővé tenni az életet. Ebbe a társaságba jönnek segítők, akik közlik, hogy szívesen segítenek, de csak azoknak, akiknek a füle hosszabb 9 centiméternél. Vajon szét fog válni a közösség? Vajon elkezdenek arra figyelni, kinek milyen hosszú a füle? Az eltávolodáshoz még az sem szükséges, hogy ismerjék egymást az emberek, elég, ha tudnak arról, hogy a kicsi fülűek több segítséget kapnak, máris ott a lehetőség az ellenszenv/irigység kialakulására/növekedésére. Pedig a program célja pont ennek az ellenkezője! A gond az igazságtalanság: mindenki szenved, de valaki többet kap egy olyan tulajdonsága miatt (fülméret), ami nem függ a szenvedést kiváltó októl (pénz- és információhiány). 

Hogyan lehetne jobban csinálni?

  1. A célcsoportot pontosabban kell definiálni.
    • A fent említett program azoknak szól, akik mélyszegénységben élnek, első olvasatra nem találtam benne olyan részt, ami kifejezetten a roma etnikum igényeit elégítette volna ki. Ahogy matematikus ≠ férfi és férfi ≠ matematikus, ugyanígy ne keverjük ezt a két csoportot sem.
  2. Hasznos lenne tanulni az ATD Negyedik Világ Mozgalomtól, aminek a célja a mélyszegénység felszámolása, s több évtizedes nemzetközi tapasztalattal rendelkezik ezen a téren. Azért emelem ki őket külön, mert a szegényekkel együtt dolgozva próbálják megtalálni a szegénység okait s az onnan kivezető utat. 

Miért fontos, hogy a program a megfelelő célcsoporthoz jusson el?

Mivel a program több országban is sikeres, van esélye, hogy nagyobb léptékben is bevezetik. Ha sikerül elérni azt a pici változtatást, hogy az legyen a célcsoportja, akiknek szükségük van rá, az nagy javulást jelentene a társadalmi hasznossága szempontjából.

A bejegyzés trackback címe:

https://kikivankozottbelolem.blog.hu/api/trackback/id/tr1515181248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gleccsertetű 2019.09.30. 13:45:12

Hogy kerül ide Olaszország fővárosa?

netface 2019.09.30. 14:33:13

@Gleccsertetű: jaja, nekem is el kellett gondolkodnom rajta, de aztán leesett, hogy a cigányokról van szó.

Visceroid 2019.09.30. 16:04:21

Baromi egyszerű: a mélyszegény magyarok NEM kapnak semmit, mert a romáknak "nagyobb szükségük van rá". Egyébként is, fehérek, magyarok, oldják meg maguknak, nem? Problémái csak a "kisebbségieknek" lehetnek.

Kikívánkozott belőlem 2019.09.30. 16:59:09

@bandigyerek: Abból a szempontból egyetértek veled, hogy ha az ember nem tud valamiről, akkor nehezebben is igényli azt. Ezért is reklámoznak (informálnak) a cégek annyit: hogy igényt teremtsenek. A mélyszegénység nem csak pénztelenséget jelent, hanem információhiányt is, ami jelentkezhet igénytelenségként is. Ezért is tetszik nagyon ez a program, hiszen nem csak a pénzhiány csökkentésén van a hangsúly, hanem végig jelen van az önbizalomnövelő és az információ-áramlást segítő része is.

Kikívánkozott belőlem 2019.09.30. 17:09:59

@Visceroid: Pontosan ez a gondom a programmal, hogy ilyen érzeteket is kelthet. S gyakran nem azokon verik le, akik hibáztak (a program kidolgozói), hanem azokon, akiknek az egészre nincs nagy ráhatásuk (itt: a romák - nem csak a mélyszegénységben élők, hanem az egész etnikum).

kvadrillio 2019.09.30. 17:55:08

hmmm...... a rendszaarváltók szegregálták a romákat. 1,5-2 milió munkanélkülit hoztak létre ! INGYENEBÉDKÉNT PEDIG A GAZDAGOKAK TOLJÁK A MILLIÁRDOKAT EZERREL !!!

ÉS...ERRE EGYRE TÖBB ROMA IS RÁJÖTT MÁR !

Kivánci vagyok, mikor jönnek rá a rendszarváltók, hogy zsákuccca amit csinálnak ! Köd ereszkedett a szemükre, az elméjükre a hatalom mámorában... sajnálom őket, mert fájdalmas lesz az ébredésük.

kvadrillio 2019.09.30. 18:03:39

nemtom mellik a szebb halál, a gázkamra vagy a fentanil ???!

Tíz ember halt meg drogtúladagolásban 26 óra alatt egy amerikai megyében

Az áldozatok a morfiumnál is erősebb fájdalomcsillapítót, a fentanilt használták.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.30. 18:44:26

@Visceroid: Ha cigány vagy fehér rendesen dolgozik,nem kap semmit.
Csak az élősködők!

Sir Galahad 2019.09.30. 19:28:04

Mondjuk azt is jó lenne tisztázni, mit értünk szegénység alatt. Mert szerintem pl. akinek van pénze drogra, cigire, italra, az nem szegény, hanem rosszul osztja be a pénzt.

CCnick 2019.09.30. 19:37:55

"ami hatékonyan segít a" Már a cikkben is ott van, hogy annyira azért nem hatékony, eleve csak azoknál lehet elkezdeni akik önként AKARNAK dolgozni, csak ott ahol van megfelelő munkahely, és az már siker nekik, hogy fél évvel később még 70% dolgozik.

Basszus, egy 14 fős válogatott "minta" alapján vonnak le általános következtetést a világmegváltásra.

Kikívánkozott belőlem 2019.09.30. 20:43:53

@Sir Galahad: ez egy nagyon logikus következtetés, s én is így gondoltam, amíg nem olvastam George Orwelltől az "On the road to Wigan Pier" hatodik fejezetét, ami pont azt a folyamatot mutatja be, ami ahhoz vezet, hogy bár a bányászoknak általában elegendő pénzük van alap élelmiszer vásárlására, a legtöbb család inkább valami ízleteset vásárol, hogy unalmas életét gazdagítsa. Ez sok családban alultápláltsághoz és fizikai degenerációhoz vezet. (Innen fordítva: en.wikipedia.org/wiki/The_Road_to_Wigan_Pier#Structure)

Kikívánkozott belőlem 2019.09.30. 21:01:37

@CCnick: igen, a minta nem nagy, s a siker sem teljes. Ha van sikeresebb, Magyarországon is használható program, az is nagyon érdekelne!

Lehet, hogy nem vagyok a programmal elég kritikus, mert több szempontból is nagyon szimpatikusnak találom. Például, hogy nemcsak anyagi segítséget adnak, hanem ennél sokkal összetettebb szolgáltatást nyújtanak. Ez egybevág azzal, amit az ATD Negyedik Világ Mozgalomtól tanultam. Illetve bizalommal tölt el, hogy több országban is kipróbálták és a segítő/korlátozó körülmények hatását is figyelembe vették. Az már csak hab a tortán, hogy még az óvatos becslések szerint is visszahozza az árát.

Sir Galahad 2019.09.30. 23:37:55

@Kikívánkozott belőlem: Nyilván lehet ennek egy ilyen pszichés oka, de ez nagyjából mindegy, nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy aki rosszul osztja be a pénzt, azt rá kell bírni/kényszeríteni, hogy jól ossza be. Másképp feneketlen zsák módjára fogja nyelni a pénzt és mégis szegény marad, és semmilyen program nem segít rajta.

CCnick 2019.10.01. 07:32:33

@Kikívánkozott belőlem: nincs sikeresebb, de ez attól még nem program hanem semmi.

Kikívánkozott belőlem 2019.10.01. 17:40:50

@Sir Galahad: Igen, pontosan! S szerintem pont ezt éri el a program: egyfelől munkát (elfoglaltságot) szereznek a részvevők, másfelől tudást, motivációt kapnak, ami segít, hogy az illetők saját magukat kivezessék a mélyszegénységből.

Kikívánkozott belőlem 2019.10.01. 19:06:00

@CCnick: Valószínűleg mások az elvárásaink, abban egyetértek, hogy az ideális helyzethez képest ez a program tényleg nem sok mindent ért el. Azonban, ha ahhoz hasonlítjuk, hogy a társadalom mit nyer/veszít egy ilyen programmal, akkor a mérleg nagyon is pozitív:

1. Mivel olyan környéken csinálják, ahol van betöltetlen munkahely, csökkentik a munkaerőhiányt.
2. Ugyan többe kerül, mint a segély, pár éven belül visszajön a befektetett összeg - azaz hosszú távon befektetésként lehet rá tekinteni.
3. A program hatására csökken a mélyszegénységben, kirekesztetten élők száma, s akiknek sikerül, javul az életminőségük.
4. Igaz, hogy ez a program nem nyújt megoldást arra, ha valaki semmi áron nem szeretne dolgozni, azaz nem terjeszthető ki bárkire, hiszen önként jelentkezők vettek részt benne. Azonban ez azt is jelenti, hogy voltak olyan emberek, akik szívesen dolgoztak volna, volt munkahely, ahova szívesen felvették volna őket, de a kereslet és a kínálat nem találkozott, nem tudott egymásról (esetleg a munkaerő nem volt olyan állapotban, hogy a munkaadó szívesen felvegye, pl. kilátástalanság, alacsony önbizalom stb.). A program segített, hogy találkozzanak.

CCnick 2019.10.02. 19:43:43

@Kikívánkozott belőlem: "veszít egy ilyen programmal,"

ismétlem, az nem program, hogy 14 válogatott kimondottan dolgozni akaró emberből 9 dolgozik valahol fél év múlva is.

ha 1000 nem válogatott fővel nem munkaerőhiányos környezetben csinálják meg és ugyanez az eredmény akkor az már lehetne hivatkozási alap.

Aki dolgozni akar az minden extraprogram nélkül is tud képzéseket találni magának, tud munkát találni magának nagyvárosokban. Ehhez képest ezek akartak dolgozni, tanultak is, mégis 30%-uk fél éven belül visszament segélyesnek.

Kikívánkozott belőlem 2019.10.03. 14:55:21

@CCnick: köszönöm a válaszod! Azt érzem, hogy jobb lenne ezt egy tea mellett folytatni, beszédben sokkal több nüansz átjön, meg gyorsabban is tudnánk véleményt cserélni.

Be kell valljam, hogy fogalmam sincs, hogy a szociológiában mi a definíció a programra - ők ezt annak hívták, így elfogadtam, hogy ez a megfelelő elnevezés.

"ha 1000 nem válogatott fővel nem munkaerőhiányos környezetben csinálják meg és ugyanez az eredmény akkor az már lehetne hivatkozási alap."

Azzal egyetértek, hogy nagyobb léptékben kell megvalósítani ahhoz, hogy pontosabb, biztosabb következtetéseket lehessen levonni. Azonban annak örülök, hogy elsőre nem ezer emberrel kísérleteztek. Illetve, szerintem egy ilyen kísérletre azért is szükség volt, mert a költsége háromszorosa a segélyének, azaz a döntéshozókat is meg kell győzni, hogy érdemes többet rászánni, mint általában.

Viszont, amivel nem értek egyet, az egyfelől az önkéntesség kivezetése a programból: szerintem igenis hasznos választást hagyni az embereknek, persze megfelelő motivációs beszélgetések, stb után. A kényszer ellen szinte mindenki próbál védekezni, minek nehezítenénk ezzel meg a részvevő mélyszegények és a szociális munkások dolgát?
Másfelől azzal sem értek egyet, hogy ezt egy nem munkaerőhiányos környezetben kellene csinálni: ha olyan helyen csinálják, ahol limitált a munkahelyek száma, akkor több munkaképes emberrel csak a dolgozni vágyók közötti versenyt növelik, azaz lehet, hogy a mélyszegények kikerülnek onnan, de más meg mélyszegénység lesz. Csak az egyes emberek helyzete változik, a közösségé nem.

"Aki dolgozni akar az minden extraprogram nélkül is tud képzéseket találni magának, tud munkát találni magának nagyvárosokban. Ehhez képest ezek akartak dolgozni, tanultak is, mégis 30%-uk fél éven belül visszament segélyesnek."

Szerintem ez a program pont azt mutatta meg, hogy nem így van, hiszen a program előtt a 100%-uk nem tudott munkát találni magának, utána pedig 30%. (nem feltétlenül mentek vissza segélyesnek, lehet, hogy csak egyáltalán nem találtak munkát ez idő alatt, ugyan a cikkben ez szerepel: "A KÉPZÉST ELVÉGZETT ROMÁK 70 SZÁZALÉKÁNAK FÉL ÉVVEL A PROGRAM VÉGE UTÁN MÉG MINDIG VOLT MUNKÁJA." de nem olvastam sehol, hogy a program végén mindenki kapott volna munkát.)
Végiggondolva, lehet, hogy igazad van, s nagyvárosokban úgy lenne, de ők a város mellett laknak, így fontos az is, hogy itt a képzés házhoz ment, azaz nem kellett utazniuk a képzésért.

bandigyerek 2019.10.21. 17:47:54

@Kikívánkozott belőlem: Arra próbáltam cizelláltan rámutatni, hogy Magyarországon az ilyen irányú felmérések enyhén szólva kihívásokkal küzdenek, hiszen a lakosság jelentős része korántsem annyiból él, amennyi az adóbevallásban, vagy a felmérések kérdőívein szerepel, lévén Magyarországon az adócsalás nemzeti sport.
süti beállítások módosítása